23948sdkhjf

Pappmuggen lika problematisk som plastdito

Tar du takeaway kaffet i en pappmugg? Då kanske du behöver tänka om, detta enligt en ny studie från Göteborgs universitet.

Man kan tro att det är snällt mot natur och miljö vid valet av pappmuggar i stället för plastmuggar, men det har visat sig att muggarna är lika giftiga, enligt en ny studie.

Forskare vid Göteborgs universitet testade att låta pappersmuggar och plastmuggar ligga i blöt jord och i vatten under några veckors tid och följde hur de urlakade kemikalierna påverkade larverna.

– Samtliga muggar påverkade tillväxten negativt hos mygglarver som vistades i vattnet och jorden, säger Bethanie Carney Almroth, professor i miljövetenskap på Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, i nyheten.

Att använda papper som matförpackningsmaterial är svårt då det inte tål varken vätska eller fett särskilt bra. För att det inte ska läcka är insidan av, exempelvis, en pappersmugg bestruken med tunn plastfilm. Plastfilmen görs ofta av polylaktid, PLA, som är en plast som är tillverkad av sockerrör, majs eller kassava som bas.

PLA är en så kallad bioplast som kan brytas ner snabbare än oljebaserad plast under rätt förhållanden, men forskarnas studie visar att den ändå kan vara giftig.

– Bioplast bryts inte ner tillräckligt effektivt när det hamnar i vatten, det kan finnas risk att plasten stannar kvar i naturen och eventuellt tas upp i vävnaden hos djur och människor, precis som annan plast gör. Bioplasten innehåller minst lika många kemikalier som konventionell plast, säger Bethanie Carney Almroth och tillägger,

– En del kemikalier i bioplasten vet vi är giftiga, andra saknar vi kunskap om. Det är också en potentiell hälsofara eftersom pappersförpackningar med plastfilm för mat blir allt vanligare. Vi exponeras för plasten genom maten som kan föra in gifter i våra kroppar.

Studien finner du här.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062