Lim gör byggåtervinning möjlig
Lim som i dag vanligtvis används vid byggnation och renovering utgör en koppling som tidigare inte har kunnat låsas upp. Det är detta som är skillnaden med Kiiltos nya limlösning som innebär att fogmassa kan tas bort på ett kontrollerat sätt.
Innovationen minskar därmed avsevärt det koldioxidavtryck som den byggda miljön ger upphov till. Även plattorna förblir intakta och kan användas ytterligare en gång. Fogmassan kan därefter dammsugas och returneras till Kiilto för återvinning.
– Förenklat uttryckt, när ett traditionellt lim torkar och härdar, bildas en stark molekylkedja. Kedjan binder samman materialen och är mycket svår att bryta. Med Kiiltos kemiska innovation kan kedjelänkar öppnas på ett kontrollerat sätt vilket innebär att vid varje framtida renovering kan byggare förnya befintliga byggmaterial såsom kakel och klinker utan att behöva förstöra plattorna, säger Raija Polvinen, Kiiltos chef för Ecosystem.
Klimatsamtalet kretsar ofta kring byggbranschen vilket inte är konstigt givet att byggnader står för 21 procent av Sveriges utsläpp. Dessutom står bygg och rivningsavfall för 40 procent av allt generat avfall. Detta enligt Boverket.
– Otaliga produkter i vår vardag, som möbler, bilar, flygplan, båtar och elektroniska apparater är omöjliga att tillverka utan lim och dessa industrier kämpar därför också med återvinningsutmaningar. Limösningen har stor potential att möjliggöra återvinning i dessa sammanhang, säger Polvinen stolt.
Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.