Vindkraftblad får nytt liv i gångbroar
Forskare vid Queen's University i Belfast, Storbritannien, har tillsammans med en handfull nätverkspartners inrättat det transatlantiska forskningsnätverket “Re-Wind”. Syftet med nätverket är att hitta nya sätt att återanvända vindkraftsblad, vilka annars deponerats eller förbränts. Hittills har tre gångbroar byggt av den återvunna råvaran.
Under de senaste 30 åren har utvecklingen av vindkraftsparker skalats upp globalt. Detta har även lett till en stor miljöutmaning eftersom turbinbladen inte är biologiskt nedbrytbara, har livslängd på drygt 20 år och därefter deponeras eller förbränns.
Forskare förutspår att det baserat på en 20-årig livslängd kommer att finnas omkring 8,6 miljoner ton blad som tas ur världen 2042.
Inom ramen för det transatlantiska forskningsnätverket Re-Wind har de redan idag lyckats skapa ett antal gångbroar av de kasserade turbinbladen.
Två gångbroar har byggts i Irland. En bro med sju meter spännvidd i Nordirland, och en med fem meter spännvidd i Irland. En tredje bro är på gång i Atlanta, USA. De respektive broarna har skapats av endast två vindkraftsblad, och klarar att hålla upp till 30 ton – vilket är vikten av en grävmaskin, uppger forskarna.
I projektet har forskarna även tittat på sätt att använda bladen för att bygga busskurer, barriärer, gatumöbler och telekommunikationstorn.
Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.