"Adopterade" Moderna Museets gamla zinktak
Taket på Moderna Museet i Stockholm renoveras, delar av det hade drabbats av fuktskador och museet beviljades därför statliga bidrag på upp till 62 miljoner kronor för renoveringen under 2023. Arbetet är nu i full gång och i samband med det tas zinkplåten ner och byts ut.
När Bevego, som levererade den nya plåten, fick nys om att den gamla plåten fortfarande var i bra skick tog företaget kontakt med plåtföretaget LW Sverige som utför arbetet.
– Sedan kom vi överens med LW Sverige om att köpa materialet av dem. Att plåten ska återanvändas innebär ju mer arbete för plåtslagarna, de behöver plocka ner plåten varsamt. När vi köper materialet tjänar de en slant på rivningen, men det gäller att hitta en bra affärsmodell. Om återbrukad plåt blir för dyr är det ingen som kommer vilja arbeta med det, säger Johan Cronhamn som är affärsområdeschef inom plåt på Bevego, i ett pressmeddelande.
Bevego arbetar just nu internt för att hitta nya rutiner kring att hantera och sälja återbrukad plåt på ett bra sätt. Rivningen kan vara komplicerad och plåten behöver klippas ner och paketeras. Eventuell patina kan vara både en fördel och nackdel, då man byter ut delar av ett tak kan återbrukad plåt passa bättre in.
– Plåt är en produkt som kostar mycket energi att tillverka. Som stor plåtgrossist har vi ett ansvar att vara med och driva utvecklingen framåt för att minska branschens påverkan på miljön. Att vi på Bevego blir Sveriges första plåtgrossist att erbjuda återbrukad zink är ett steg i rätt riktning, säger Johan Cronhamn i en kommentar.
Nu ligger det en stor mängd zinkplåt från Moderna Museet på Bevegos filial i Älvsjö och väntar på ett nytt hem.
– Det är kul att vi på Bevego är först ut med att lagerhålla återbrukad plåt. I föreskrivande led är återbruk ett hett ämne och nu finns chansen att återanvända denna zinkplåt och ta tillvara på det som redan är producerat, kommenterar Johan Cronhamn.