Litium från avloppsvatten täcker 40 procent av USA:s behov?
En forskargrupp från Pittsburgh university har undersökt hur litium kan utvinnas ur avloppsvatten från hydraulisk spräckning från Marcellusskiffern.
– Redan nu kan forskare utvinna litium från vatten med mer än 90 procents effektivitet, menar Justin Mackey, forskare vid National Energy Technology Laboratory och doktorand i Daniel Bains laboratorium, docent i geologi och miljövetenskaper vid Kenneth P. Dietrich School of Arts and Sciences.
I studien har utvinningsmetoden satts i samband med insamlad regional data från Pennsylvania Department of Environmental Protection och på så sätt nått slutsatsen att litium från avloppsvattnet från Marcellus skiffergasbrunnar skulle kunna tillgodose upp till 40 procent av USA:s efterfrågan på grundämnet.
– Företagen är skyldiga att lämna in analyser av avloppsvattnet som används vid varje brunnsplatta, och litium är en av de ämnen de måste rapportera. Och det är så vi kunde genomföra denna regionala analys, säger Mackey.
I många länder är litium listat som ett kritiskt mineral, så även i USA där regeringen vill att allt litium ska produceras inom landets gränser senast 2030.
–Att tillgodose 30 till 40 procent av landets litiumbehov skulle föra landet mycket närmare 2030-kraven. Men det finns litiumrikt avloppsvatten även utanför statens gränser. Pennsylvania har den mest robusta datakällan för Marcellus skiffer, men det finns mycket aktivitet i West Virginia också, säger Mackey.
Resultaten har publicerats i tidskriften Scientific Reports. Nästa steg är att undersöka vilken miljöpåverkan det har att utvinna det och man vill bygga en pilotanläggning för att utveckla utvinningstekniker.
–Avloppsvatten från olja och gas är ett växande problem. Just nu behandlas det bara minimalt och återinjiceras. Men det har potential att ge stort värde. När allt kommer omkring, det har löst upp bergarter i hundratals miljoner år — i huvudsak har vattnet utvunnit underjorden, säger Mackey.
Källa: Pittsburgh university
Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.