Växthusgasutsläppen måste reduceras
En komplett tidsserie över utsläppen av växthusgaser och försurande ämnen under tiden 1990-1999 presenteras av Naturvårdsverket.
Om drygt två veckor, den 15 april, ska alla länder som skrivit under klimatkonventionen rapportera hur det går att minska utsläppen av växthusgaser. De siffror som Naturvårdsverket nu släpper kommer att ingå i Sveriges rapport.
För drygt elva år sedan, 1990, uppgick utsläppen av koldioxid i Sverige till 55,1 miljoner ton. Nio år senare hade utsläppen ökat, siffran visade på 56,6 miljoner ton. Om man jämför utsläppen av växthusgaserna koldioxid, metan, dikväveoxid och fluorerade kolväten var utsläppen 1,6 procent högre (räknat som koldioxidekvivalenter) 1999 jämfört med 1990.
- Det är för tidigt att säga något om trenden eftersom vare sig väder eller tillgång på vattenkraft har räknats in i analysen, säger Nils Lindh vid Naturvårdsverkets miljöanalysavdelning.
Utsläppen av koldioxid från transporterna ökade med drygt en miljon ton, eller med 6 procent under nittonhundranittiotalet. För första gången finns det uppgifter om de fluorerade växthusgaserna, HFC, PFC och SF6. De har en många gånger större påverkan än koldioxid per kilo utsläpp. HFC används främst som ersättning för CFC i kylar och frysar. Utsläppen av HFC har ökat från nästan noll till en nivå som motsvarar 375 000 ton koldioxid. Metan och dikväveoxid är också viktiga för växthuseffekten men utsläppen av metan har minskat något, däremot liggre dikväveoxiden på samma nivå som tidigare.
1993 beslutade riksdagen att koldioxiedutsläppen år 2000 skulle stabiliseras till 1990 års nivå för att sedan kunna minska. Klimatkommittén föreslog förra året att Sverige ska minska sina utsläpp av växthusgaser med två procent fram till 2010 jämfört med 1990. EU ska enligt Kyotoprotokollet fram till 2008-2012 minska sina sammanlagda utsläpp med åtta procent. En ligt fördelningen av detta mellan medlemsländerna har Sverige rätt att öka sina utsläpp med fyra procent.
Svaveldioxidutsläppen minskade krftigt under nittiotalet. Däremot ser det inte lika ljust ut för kväveoxiderna. Utsläppen måste ner drygt 100 000 ton fram till 2010 för att klara våra åtaganden enligt Göteborgsprotokollet.