23948sdkhjf

Nu ska bilarna bort!!

Stiftelsen Håll Sverige Rent, Kommunförbundet och Folksam har tagit initiativet till en upprensning av bilvrak på våra vägar. Idag beräknas det stå över 850 000 bilar i naturen runt om i hela landet.
Bilvraken innehåller miljöskadliga ämnen, såsom batterisyror, motoroljor och kvicksilver som borde tas om hand och återvinnas.
- Vi vill uppmana alla bilägare att lämna in sina gamla bilar. Det är viktigt både för naturen och den estetiska miljön, säger kampanjledaren på Håll Sverige Rent, Lars Alm.
Tillsammans med försäkringsbolaget Folksam och Kommunförbundet ska man försöka komma till bukt med miljöproblemet.
- Vi försäkrar var fjärde bil i Sverige, säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam. Många tycker kanske att allt intresse från försäkringsbranschen borde vara borta när bilarna blivit rostiga, sönderslagna vrak, övergivna i skog och mark. Skrotbilar är och har blivit ett enormt miljöproblem, som skadar vår gemensamma miljö, därför vill vi engagera oss i denna kampanj.
Brottsligt med dumpning
Att dumpa sin gamla bil i naturen är brottsligt eftersom det räknas som nedskräpning. Även om Sverige traditionellt sett är ett föregångsland när det gäller att ta om hand gamla bilvrak, har antalet bilar tredubblats under de senaste två åren. Inom hela Europa beräknas att nio miljoner ton skrot – drygt åtta miljoner bilar - inte tas om hand i regionen varje år.Göran Orup, förbundssekreterare på Kommunförbundet Skåne förklarar:
- Vi är oerhört glada att samtliga 33 skånska kommuner ställt sig bakom kampanjen och att vi som första län i landet, startar insamlingen.
I kampanjen ingår DR-utskick till samtliga bilägare, annonsering i lokalpress och radioreklam. Man har också inrättat ett 020-nummer (020-757600) dit allmänheten kan ringa och tipsa om bilskrot de hittat i naturen. Sedan forslas vraket bort kostnadsfritt till skroten, där det tas om hand på ett miljöriktigt sätt.
- Vi hoppas att skrotpremien, från nuvarande 500 kr till 1500 kronor, kommer att höjas, säger Lars Alm. Det var den stora bidragande orsaken till att alltfler ställde sin gamla uttjänta bil i naturen och på vägar.
Kampanjen startar i Skåne, fortsätter till Västra Götaland, Dalarna och Norrbotten. Sedan kommer det att utvärderas och en fortsättning i resten av landet kan ta fart. Till årets slut beräknas kampanjen hålla på. Det långsiktiga målet är att 85 procent av alla skrotbilar ska ha återvunnits före år 2006.
Martin Dyberg

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078