Ny förordning om deponering av avfall
Regeringen har beslutat om en ny förordning om deponering av avfall. Genom förordningen, som träder i kraft 16 juli i år, genomför Sverige EU:s direktiv 1999/31 om deponering av avfall.
Nya förordningen innebär bland annat att varje deponi ska klassificeras som en deponi för farligt avfall, deponi för icke-farligt avfall eller deponi för så kallat inert avfall, inert avfall är sådant som inte genomgår några väsentliga förändringar. Deponier för farligt och icke-farligt avfall ska vara försedda med bottentätning och uppsamlingssystem för lakvatten. Det insamlade vattnet ska behandlas på ett sådant sätt att utsläppet inte strider mot gällande bestämmelser om skydd för människors hälsa och miljö. En deponi som avslutats ska förses med sluttäckning.
Verksamhetsutövaren ska utföra provtagning och mätning av lakvatten, grundvatten, ytvatten och deponigas.
Befintliga deponier, det vill säga deponier som omfattas av gällande tillstånd den 16 juli i år eller inte har avslutats före detta dtaum, ska antingen anpassas till förordningens krav eller avslutas så snart det är möjligt.Varje befintlig deponi som anpassas ska uppfylla förordningens krav senast den 1 januari 2009. Verksamhetsutövare vid befintliga deponier ska senast den 1 juli nästa år skicka in en plan för anpassning eller avslutning till tillsynsmyndigheten.
Regeringen har också beslutat att länsstyrelserna istället för Naturvårdsverket ska få meddela dispens från förbudet mot att deponera utsorterat brännbart avfall som träder i kraft 1 januari 2002.
Eftersom dagens deponier påverkar miljön negativct genom olika former av utsläpp bidrar det till växthuseffekt, övergödning, försurning och hälsoeffekter. De nya kraven ska syfta till att förebygga och minska de effekterna deponering kan orsaka på människors hälsa och miljö. Genom de nya reglerna hoppas man att svenska deponier säkerställs och kommer att hålla en enhetlig standard med högt ställda miljökrav, vilket är ett av de delmål som regeringen ställt upp i den miljömålsproposition som kom tidigare i vår.