23948sdkhjf

Glasförpackningar dyrare vid hämtning

Samhällets kostnader blir högre med hämtning vid tomten/på gården än med dagens system med galsigloos på återvinningsplatser. Detta visar en ny studie från CIT Ekologik AB vid Chalmers Industriteknik.
Framförallt skulle en fastighetsnära insamling innebära:
* dyrare insamling av glasförpackningarna
* större miljöpåverkan
* sämre arbetsmiljö
Dessa kostnader slutar alltid i slutändan hos konsumenten som då får betala mer för livsmedel förpackade i glas. Däremot innebär ett fastighetsnära system att konsumenten inte behöver lägga ner så mycket tid på att transportera sina förpackningar till insamlingsplatserna.
Efter att glaset samlats in i centralt placerade glasigloos förs de till Svensk Glasåtervinnings anläggning i Hammar för återvinning. Det är Svensk Glasåtervinning som är det materialbolag som ansvarar för insamlandet av glas. Nu har man låtit CIT Ekologik utföra en samhällsekonomisk jämförelse mellan de två tidigare nämnda systemen. I studien jämförs de bägge systemens företagsekonomiska kostnader, miljökostnader samt kostnader för den tid och det förvaringsutrymme som konsumenten använt för sortering och transport av förpackningarna.
Resultatet visar alltså på en högre kostnad, rent företagsekonomiskt, med det fastighetsnära systemet. Däremot är insamlingsgraden något högre, bland annat går mer glas till återvinning istället för till soptipp och förbränning.
- Den fastighetsnära insamlingen belastar även miljön något mer än systemet med glasigloos. Detta beror på att insamlingsfordonen måste beöka varje enskilt hus eller fastigeht. I igloosystemet måste dock konsumenterna ta sig dit själva, säger Elin Eriksson, projketledare vid CIT Ekologik. Hon fortsätter:
- Å ena sidan åligger det konsumenterna att ta förpackningarna till återvinningsplatserna enligt producentansvarslagen. Å andra sidan finns det en alternativkostnad som innebär att någon annan aktör i samhället utför insamling och sortering samt transport av förpackningsavfallet, konstaterar Elin Eriksson vidare.
Ebbe Nyström, VD Svensk Glasåtervinning AB, kommenterar resultatet:
- Den höga återvinningsnivå som vi uppnår för glasförpackningar - 86 procent förra året - är ett resultat av ett väl utbyggt system med glasigloos tillsammans med ett starkt konsumentengagemang.Återvinningsmålet på sjuttio procent är sedan länge uppnått.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064