23948sdkhjf

Från avfallsproduktion till kretslopp

Ja, det var ett av de tema som presenterades på ECOLOGY-konferensen i samband med att Miljötekinkmässan pågår för fullt i Göteborg.
Peter Domini från Stena Metall återvinning, Annika Helker-Lundström VD hos Återvinningsindustrierna och Stefan Edman, tidigare politiskt sakkunnig hos Kjell Larsson var inbjudna talare.
Att resursanvändandet och återvinningen måste öka var alla överens om. Det var bara olika tillvägagångssätt som de tre presenterade. Peter Domini ville införa ett sorts belöningssystem för konstruktörer. Att de kan få en "morot", en billigare produkt alltså, om de redan vid planeringsstadiet tar in aspekten om hur den tilltänkta produkten kan omhändertags och återvinnas på bästa miljömässiga sätt.
Annika Helker- Lundström, talade om att man måste se varifrån råvorna kommer och att valet av råvara blir viktigare. Hon talade om att det finns tre viktiga nyckelpersoner för att lyckas med detta; konstruktörerna, konsumenterna samt proffsinköparen.
- Byt bas för råvarorna, tillverka återvinningsbara produkter och källsortera, uppmanade Annika. Alla tre delarna måste vara med för att vi ska lyckas med kretsloppet.
Stefan Edman, pratade om behovet av en effektiviseringsstrategi av materialanvändning, avgiftning av systemet och naturligtvis återvinningen.
- Vi måste sträva efter att få mindre resurser, samma välfärd och livskvalitet men framförallt en mindre miljöbelastning och restprodukter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078