23948sdkhjf

Avfallsskaten höjs

Skatten på avfall som deponeras höjs med 38 kronor till 288 kronor/ton. Det framgår av den budgetproposition som regeringen lade fram på torsdagen den 20 september.
Intäkterna från avfallsskatten till staten under 2000 uppgick till 1,1 miljarder kronor. Men nu justeras den budgeterade inkomsten av skatten ned med 200 miljoner eftersom det tyder på att mängden avfall som deponeras minskat sedan skatten infördes.
På Nordvästra Skånes Renhållnings AB, NSR, är VD Dag Lewis-Jonsson oroad över hur höjningen av skatten drabbar bolagens ägarkommuner:
- Även om höjningen bara är 38 kronor så måste den få genomslag ut mot kunderna. Höjningen kommer så sent på året att kommunala budgetar och förslag till förändringar i taxorna i stort är klara. Detta är ett problem. Höjningen är inte motiverad eftersom det är väldigt inkonsekvent att göra detta samtidigt som man inför deponeringsförbud mot vissa avfall.
RVF:s VD Weine Wiqvist säger i en kommentar till höjningen av avfallsskatten att han inte kan se något motiv till den:
- Jag ställer mig frågande till hela höjningen när man ännu inte utrett avfallsskattens effekter, vilket ska göras 2004, och med tanke på att Roy Resares utredning ännu inte är klar. För mig känns detta som en rent fiskal åtgärd.
Källa:RVF

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078