23948sdkhjf

Återvinningsmål för bioavfall

Förra året återvanns det 290 000 ton källsorterat bioavfall från hushåll, restauranger, parker och trädgårdar av de 1 650 000 ton som är tillgängliga. Nu har Naturvårdsverket tagit fram underlag som pekar på möjligheter att föreslå återvinningsmål för biologiskt nedbrytbart avfall. Detta kan bli en viktig pusselbit i regeringsuppdraget om att skapa ett ekologiskt hållbart samhälle. NV hoppas på att det skulle vara möjligt att återvinna 800 000 ton år 2010.
Syftet med att återvinna bioavfall är dela att återföra växtnäring och humus i samband med odling. Men också för att styra bort matavfallet, som har lågt värmevärde, från förbränning till förmån för mer förorenat avfall med högre värmegrad och där till alternativ till förbränning saknas från 2002.
- Ett konkret nationellt mål till 2010 förtydligar vad som ur ett samhällsperspektiv är en önskvärd och rimlig utbyggnad av källsortering och biologisk behandling. Ett mål förutsätter dock genomtänkta åtgärder för att stödja avsättning, hanteringsmetoder och ekonomi för kommuner som utifrån lokala och regionala förutsättningar avser att bidra till mer återvinning, säger Simon Lundeberg, NV.
Källa: RVF

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.148