Ny metod renar asfalt
Gammal tjärasfalt med cancerogena föreningar renas väsentligt billigare med mikroorganismer än med befintliga alternativ. Sydkraft SAKAB har arbetat fram en ny biologisk metod, för att bryta ned polyaromatiska kolväten (PAH) i gammal tjärasfalt.
Metoden kallas för Daramend.
Idag saknas tillfredställande metoder för att hantera de stora mängder PAH-förorenad tjärasfalt som finns i Sverige. En alternativ behandlingsform är termisk destruktion, där jorden hettas upp så pass att de organiska föroreningarna förbränns. Det blir dock mycket kostsamt när det gäller så stora mängder som är aktuellt för tjärasfalt. Under hösten har en ny metod testats på SAKAB:s anläggning i Kumla.
- Att bryta ned PAH:er med hjälp av mikroorganismer är både billigare och miljömässigt bättre eftersom det inte ger några restfraktioner som måste gå till deponi, säger Thomas Lifvergren, projektledare Marksanering, SAKAB.
Daramend innebär att asfalten renas på biologisk väg. Målet är att reducera halterna av polyaromatiska kolväten så att asfalten klarar gränsvärdena för att återanvändas.
- testerna visar mycket goda resultat. Vi har lyckats rena halterna av PAH med 75 procent. men vi bedömer att det finns möjlighet att reducera halterna ytterligare och testerna kommer därför att fortgå under våren, berättar Lifvergren.
PAH-förorenat material klassas idag som farligt avfall.
- I Sverige beräknas det finnas upp till 100 miljoner ton tjärasfalt. Av dem grävs 100 000 ton upp varje år och blir till avfall, säger Lifvergren.Ytterligare info: Thomas Lifvergren, 019 - 30 51 37