Läkemedel i miljön - kräver mer forskning
Många av dagens läkemedel når ut till vår miljö. Men på senare tid har förekomsten av låga nivåer av läkemedelssubstanser i miljön uppmärksammats som ett problem. Tillverkningen är redan under kontroll, men man vet betydligt mindre om hur läkemedel beter sig när vi använt medicinen och restprodukterna i urin och avföring når ut i miljön.
I början av mars arrangerade Läkemedelsindustriföreningen tillsammans med Läkemedelsakademin ett symosium om det aktuella forskningsläget och regelverken.
Läkemedelssubstanser är annorlunda än traditionella kemikalier. De är utfromade för att vara biologiskt aktiva och det är därför inte förvånande om restprodukterna också är det. Under symposiet kunde man konstatera att det krävs mer forskning, också kring nedbrytningsprocesserna i reningsverk och ute i naturen. Information och utbildning om bra läkemedelsanvändning behövs för att minimera riskerna.
Därför har läkemdelsföretagen utvecklat modeller för att tidigt kunna bedöma om en ny substans har potential för miljöpåverkan. Senare i år väntas EU komma med rekommendationer för hur riskbedömningen ska gå till.
Man ville också under symposiet veta när läkemedlens miljörisker ska redovisas i FASS, så att såväl läkare som patient kan välja de mediciner med minst miljöpåverkan.
Fokus på forskningen bör ligga på de långsiktiga effekterna. På sikt är målet att kunna utforma läkemedel där minimal miljöpåverkan redan från början byggts in i designen.