23948sdkhjf

Nytt kvicksilveravtal klart

Ett nytt globalt miljöavtal avseende kvicksilver har 150 länder enats om, och konventionstexten ska skrivas under i den japanska staden Minamata i oktober i år.
Sedan startskottet i Stockholm i juni 2010 har det pågått förhandlingar om ett nytt globalt miljöavtal för att skydda människors hälsa och miljön från kvicksilver.
- Jag är nöjd med att den nya kvicksilverkonventionen kommer att omfatta kvicksilvrets hela livscykel, från primär gruvbrytning till avfall och slutförvar. Vi kommer nu att kunna arbeta globalt med att minska tillförsel av kvicksilver, dess användning i produkter och processer och dess spridning via bland annat luft och vi kommer inom ramen för konventionen ta fram bindande krav för en säker avfallshantering. Det är en stor framgång för EU:s förhandlare och världens befolkning samt miljön, säger miljöminister Lena Ek.
Överenskommelsen reglerar användningen av kvicksilver i både produkter och i industriella processer, genom begränsningar och förbud som i de flesta fall kommer att gälla från 2020. Konventionen omfattar även åtgärder för att minska utsläppen från kolkraftverk. Även utsläpp från småskalig guldutvinning, en stor källa till kvicksilverföroreningar i fattigare delar av världen, omfattas.
Avtalet begränsar även tillgång och handel med kvicksilver inklusive ett förbud av primär gruvbrytning.
Dentalt amalgam förbjuds inte så som i Sverige,, vilket var en fråga Sverige drev i förhandlingarna men inte fick stöd för. Däremot omfattas amalgamet genom krav på, parterna att fasa ned så mycket som möjligt, genom flera olika åtgärder. Trots att inget direkt förbud förts in mot användningen av dentalt amalgam kommer användningen och exponeringen att minska.
- Jag hade velat komma längre i vissa delar av avtalet, bland annat i frågan om amalgam som jag hade velat förbjuda på global nivå enligt svensk modell. Konventionen kommer trots detta leda till stora förbättringar på global nivå och möjliggör ett fortsatt arbete för att förbättra bestämmelserna, säger Lena Ek.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.073