23948sdkhjf

Experiment om havsförsurning

I slutet av januari placerades tjugo meter höga, provrörsliknande plastsäckar ut i Gullmarsfjorden i syfte att kartlägga hur havet påverkats av försurning. Experimentet är en del i ett världsomspännande forskningsprojekt.


Det är det största och längsta experimentet av klimatförändringarnas påverkan på de marina ekosystemen som hittills gjorts. En sextio man stor internationell forskargrupp kommer i fem månader att ha sin bas i Kristineberg utanför Lysekil. Forskare från Göteborgs universitet medverkar även.

Varje utplacerad plastbehållare har fyllt med 55 000 liter havsvatten och organismer från Gullmarsfjorden. Vattnet i hälften av behållarna kommer att tillsättas med olika halter koldioxid för att se hur marina växter och djurplanktonen påverkas vid olika surhetsgrader. Forskarna kommer även att tillsätta larver av sill och torsk, för att se hur de utvecklas i det inneslutna havsvattnet.

Liknande studier har tidigare utförts i mindre skala i polarmiljö, utanför Hawaii och utanför finska och norska kusterna. Dock har aldrig så stora mesokosmer använts och under så lång tid. Experimentet pågår från januari till juni. /göteborgs universitet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062