23948sdkhjf

Stationär kross ska få Örebro att fasa ut oljan

Kraftvärmeverket Åbyverket i Örebro har från och med år 2013 fått en stationär kross som möjliggör större leverenser av biobränsle. Grot – grenar och toppar – hamnar i krossen och blir fjärrvärme. Biobränslet ersätter den mängd olja som krävs för att värma 4 000 villor.
Örebro ska bli mer självförsörjande i sin energiförsörjning. En uttalad målsättning är att 60 procent av all energi som förbrukas i Örebro ska vara förnybar till år 2020. En viktig del i denna omställning är biobränslet. Sveaskog har som huvudleverantör av biobränsle tecknat ett nytt avtal med E.ON som innebär en leverensökning till Åbyverket från 20 GWh till 70 GWh per år.

– Genom den nya krossen medverkar vi och Sveaskog till ett teknikskifte i skogen. Investeringen ger oss en ökad effektivitet i sönderdelningen av skogsbränsle och bättre lönsamhet för leverantörerna, säger Mikael Norberg, bränsleansvarig på E.ON i Örebro.

Örebros Regionförbund har nyligen tagit fram en ambitiös plan för att minska klimatutsläppen, en plan där Sveaskog och E.ON får en central roll.

– Örebros nya energi- och klimatprogram innehåller flera tuffa mål. E.ON och Sveaskogs satsning är en mycket viktig del för att nå dessa mål. Den bidrar till en resurseffektiv energiförsörjning för hela regionen, säger Peter Åslund, chef för Energikontoret på Regionförbundet.

Med det nya avtalet blir Sveaskog huvudleverantör av biobränsle till E.ON:s anläggning i Örebro.

– Det är naturligtvis kul att kunna förse Åbyverket med lokalt bränsle. Vi är väldigt stolta över vårt långa affärssamarbete med E.ON och att det ständigt utvecklas i takt med att deras verksamhet, säger Mathias Carlsson, biobränslesäljare Sveaskog.
E.ON använder olja endast som spets och reservbränsle, enligt tabellen nedan. Av tabellen framgår också hur E.ON kommer att öka andelen biobränsle, minska andelen torv och - ytterligare minska andelen olja. E.ON strävar målmedvetet efter att använda mindre och mindre olja i energiproduktionen.
Före Kraftvärme/
Bio70 inkl. Bio 70
Biobränsle vått 49% 68%
Torv 21% 13%
Biobränsle Pellets 8% 0%
Olja 4% 2%
Värmepumpar (el) 2% 1%
SAKAB (avfall) 16% 16%
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062