23948sdkhjf

Ökade klimatutsläpp när returglasflaskan byts mot PET

Varje år genererar svenskarnas konsumtion av dryck på burk och PET-flaska drygt 242 tusen ton koldioxidutsläpp. Och trots att svenskarna är bland de bästa i världen på att panta slängs ungefär 200 miljoner burkar och PET-flaskor i soporna och naturen varje år. Det visar ny statistik från Returpack.
– Hanteringen av PET-flaskor är ett föråldrat system som bidrar till stora koldioxidutsläpp. För att inte tala om alla de miljoner flaskor som aldrig återvinns utan hamnar i soporna. Självfallet är det bra att panta men ännu bättre för miljön är att skippa PET-flaskan helt, säger Daniel Dembovsky, nordisk marknadschef på SodaStream.
När den klassiska röda drickabacken nu går i graven ersätts returglasflaskan med 33 cl PET-flaskor. Detta trots att en PET-flaska har nästan 50 procent större klimatpåverkan än en returglasflaska av motsvarade storlek, enligt SodaStream. Utöver den större miljöpåverkan är dessutom återvinningsgraden för små PET-flaskor väsentligt lägre än för returglasflaskan, 76 procent jämfört med 98 procent.
– Varför köpa vatten på flaska när vi har ett av världens renaste kranvatten? Tänk om, säger vi till de som tror att återvinning är hela lösningen. Det är bättre att göra rätt från början och kolsyra vattnet på egen hand, säger Daniel Dembovsky.

I Sverige konsumeras varje år dryck ur cirka 1,7 miljarder burkar och PET-flaskor. Av dessa slutar cirka 200 miljoner i soporna eller i naturen.
Att kolsyra sitt vatten eller sin läsk själv är enligt SodaStream ett miljövänligt alternativ till att köpa färdigkolsyrad dryck på flaska. Råvaran, färskt och kallt vatten, finns direkt i kranen. Användning av kolsyresystem för hemmabruk med återanvändbara plastflaskor och kolsyrepatroner innebär mindre förpackningsavfall och mindre föroreningar orsakade av transporter av buteljerade drycker, hävdar företaget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094