Flugor gör djurfoder av latrinavfall
En svensk studie visar att fluglarver av den svarta soldatflugan, kan omvandla latrinavfall till djurfoder. Risken för salmonellasmitta minskar även till följd av larvbehandlingen.
Larverna blir till en utmärkt proteinkälla i djurfoder samtidigt som volymen av det behandlade avfallet minskar drastiskt, skriver Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala som står bakom studien.
Den organiska delen av latrinavfallet har en hög koncentration av värdefull växtnäring och skulle med fördel kunna återanvändas både som gödning i jordbruket och som djurfoder, men då otillräcklig och bristande sanitet och avfallshantering kan leda till spridning av diarrésjukdomar har det inte funnits tillräckligt ekonomiska incitament för att ta sig an den här typen av avfalla hanteringskedjan.
Enligt SLU-forskarna Björn Vinnerås och Cecilia Lalander utgör larver från den svarta soldatflugan en utmärkt proteinkälla i djurfoder, samtidigt som volymen för det behandlade materialet avsevärt minskar i och med larvernas konsumtion.
I studien tittade forskarna på effekten av den svarta soldatflugans larver på koncentrationen av sjukdomsalstrande mikroorganismer i mänsklig avföring. De kunde konstatera att salmonellabakterier minskade med 99,99 procent, efter åtta dagars behandling. Övriga organismer som studerades påverkades inte av larvbehandlingen.
Mängden avfall minskade drastiskt i behandlingen, med runt 70 procent jämfört med cirka 30 procent i den obehandlade kontrollen.
Studien har finansierats av Utrikesdepartementet som en del av det särskilda anslaget om global livsmedelsförsörjning. /SLU,
Larver av den svarta soldatflugan i aktion.