Golvtillverkare deltar i projekt kring återvinning
Golvtillverkaren Interface deltar i projekt för återvinning av marint avfall. Programmet Healthy Seas syfte är att återvinna och återanvända marint avfall i textilprodukter, i allt från mattor till kläder.
Interface, annonserar sitt deltagande i "Healthy Seas, a journey from Waste to Wear". Ett nytt initiativ för att ta itu med det växande miljöproblemet av marint avfall. Interface är det första golvföretaget att delta i det globala programmet som grundats av garntillverkaren Aquafil, naturvårdsgruppen ECNC Land & Sea Group, och nederländska tillverkaren Star Sock. Deltagandet är en del av Interface långsiktiga hållbarhetsvision "Mission Zero".
Problemet med det marina avfallet är stort. Enligt en rapport från FNs livsmedels- och Jordbruksorganisation (FAO) och FN: s miljöprogram (UNEP), finns det cirka 640.000 ton övergivna fiskenät i haven. Fiskenäten står för en tiondel av allt marint avfall. Dessa kasserade nät kan finnas kvar i havet i århundraden och fortsätter att fånga eller skada det marina livet, såsom fiskar, delfiner, sköldpaddor och havsfåglar. ”The Healthy Seas Initiative” syftar till att ge en lösning på problemet genom att föra samman företag, icke-statliga organisationer, dykare, fiskare och andra intressenter för att samla in fiskenät och återvinna dem i form av Econyl®-garn. Garnet kan sedan användas för tillverkning av ett brett spektrum av textilprodukter inklusive mattor, badkläder, underkläder, high-tech kläder och sportkläder.
- Interface är glada över att vara delaktiga i ”Healthy Seas Iniative” då programmet tar itu med det växande miljöproblemet med marint skräp på en branschnivå. Vi är starka förespråkare för att ta hand om avfall från en bransch och använda i en annan, och ser detta som en naturlig förlängning av det arbete vi redan gör inom vår egen verksamhet för att omvandla avfall till värdefulla råvaror till nya produkter. Vi är stolta över att kunna göra något som vi känner starkt för till gagn för textilindustrin och, framför allt, till gagn för miljön, säger Interface Vice President & Chief Innovations Officer, Nigel Stansfield.
Övriga waste-to-value-initiativ Interface arbetar med är bland annat återvinning av gamla golvplattor till nya produkter genom ReEntry ™ 2.0-processen.
”The Healthy Seas Initiative” kommer att inledas med en serie pilotprojekt i Europa. Arbetet pågår redan i Nordsjön där mer än 20 ton av nät har samlats in hittills. Nästa fas av programmet kommer att vara att samla in och återvinna nät från Adriatiska havet (Italien, Slovenien och Kroatien) och Medelhavet (Spanien). Ett utbildningsprogram planeras också för att avskräcka fiskare från att överge sina nät och främja ansvarsfullt omhändertagande av gamla nät.