Miljöeffektivare hantering av textilier i fokus
Trots att vi i Sverige generellt sätt är bra på återvinning, ligger vi långt efter då det gäller textilavfall, jämfört med andra länder i Europa. Utöver den förhållandevis lilla mängd som samlats in för återanvändning av kläder, främst av ideella krafter, har textilierna i Sverige gått till förbränning. Omkring 80 procent av textilierna har inte återanvänts vilket innebär att cirka 100 000 ton per år bränns upp. Detta vill Returtex ändra på.
Ur miljöperspektiv är det ett stort resursslöseri att textilavfall inte särskiljs från brännbart. Frågan har aktualiserats i Nordiska Ministerrådet som inititerat en förändring av hanteringen. Detta arbete leds av Nordiska Avfallsgruppen som satt upp mål där textilier inte längre ska gå till förbränning utan ska bli en egen kategori för att nyttja dessa resurser på bästa sätt.
För att rätt utnyttja resurserna i begagnade textilier krävs en omfattande sortering på omkring 300 olika fraktioner. Idag finns inte den typ av sorteringsanläggningar i Norden. ReturTex arbetar för att textilierna ska kunna hanteras i Sverige i en professionell sorteringsanläggning med certifierad verksamhet. För att detta ska vara möjligt krävs ökade volymer av uppsamlade textilier tillsammans med den insamling av kläder som genomförs av ideella krafter. Inriktningen för ReturTex är att bygga en sorteringsanläggning i Sverige. För att lyckas genomföra detta eftersträvar bolaget olika former av samarbete med berörda myndigheter, kommuner, avfallsbolag, samt ideella insamlare av kläder. Innan en sorteringsanläggning byggts upp i landet utförs sorteringen av de textilvolymer ReturTex hanterar i certifierade anläggningar i Västeuropa. På detta sätt kan ReturTex redan nu erbjuda en hanetring enligt moderna miljökrav av samtliga typer av textilier.
- Det är egentligen förvånande att Sverige som är så miljömedvetet och duktigt på annan returhantering inte tagit till vara textilierna. Textilproduktionen och odling av exempelvis bomull kräver enorma mängder vatten. Vid odling av ett kilo bomull kan upp till 29 000 liter vatten behövas. Till det kommer sedan ännu mer i produktionen. Detta tyvärr ofta i länder som redan har dålig tillgång på dricksvatten, säger Klaus Rosinski, som leder den operativa verksamheten i ReturTex.
Bakom ReturTex står holländska Boer Group och svenska Human Bridge. I Boer Group finns kunskap och erfarenhet om hantering och sortering av textilier. Human Bridge är en ideell verksamhet med lång erfarenhet av insamling av textilier. ReturTex har nyligen inlett samarbete på återvinningscentraler med avskild uppsamling av textilier som tidigare hamnat i brännbart.
- En stor del vid sortering av textilier kan återanvändas. Detta är inte bara bäst ur miljöperspektiv, utan också till hjälp för många människor. Enligt vedertagen bedömning använder 70 procent av världens befolkning begagnade textilier. Oberoende om kläderna samlas in för att användas som bistånd eller sorteras ut för att säljas på olika marknader är det till hjälp för många människor, säger Robert Bergman, från Human Bridge.