Marint skräp kartlagt i ny rapport
Främst är det enskilda konsumenter som slänger sitt skräp i sjön eller havet, och skräpet består till största delen av förpackningar och plast såsom plastpåsar, flasklock och matförpackningar, det visar en ny rapport från Håll Sverige Rent, som analyserat skräp längs tre stränder utmed västkusten.
- Vissa kuststräckor i Sverige ser ut som soptippar där det samlas skräp från när och fjärran. Det mesta av skräpet är sådant som vi människor använder i vår vardag, säger Jessica Ångström, marinbiolog på HSR. Att skräpet hamnar i havet beror på faktorer som bristande infrastruktur och rutiner kring avfallshantering och renhållning både på land och till sjöss, men också att vi människor fortsätter att skräpa ned.
En plockanalys genomfördes av det skräp som samlades in vid HSR:s aktion Kusträddarna i våras. Tre kubikmeter skräp analyserades (12 733 skräpföremål), och skräpet plockades vid tre olika stränder i Strömstad, Helsingborg och Göteborg.
87 procent av skräpet består av plast, 68 procent av skärpet utgörs i sin tur av förpackningar och 75 procent av skräpet är sådant som vi bara använt en gång.
Rapporten "Rapport från Kusträddarna: om skräpet på den svenska västkusten" finns att ladda ner på Håll Sverige Rents hemsida.