23948sdkhjf

En fackla för klimatet

Sigtuna kommun och miljö- och återvinningsföretaget Ragn-Sells tände i dag, vid lunchtid, en gasfackla för att minska utsläppen av växthusgaser. Genom det gemensamägda Sigtuna Återvinning AB (SÅAB) har man sluttäckt Bristadeponin och samlar nu upp metangasen från deponin.
Metan är en väldigt kraftfull växthusgas som är upp till 25 gånger starkare än koldioxid. Genom att samla upp gasen och bränna den kommer läckaget av metan till atmosfären att minska och Bristadeponin blir därmed mer klimatvänlig.

Deponigasen bildas när organiskt material bryts ner i en syrefri miljö som till exempel en gammal soptipp. Den senaste tiden har ett intensivt arbete pågått för att täcka deponin och installera en uppsamlingsanläggning som samlar upp gasen.

− Genom att bränna metangasen i en gasfackla, som kommer att brinna dag och natt, minskar vi vår påverkan på miljön. Man kan inte bara gräva ner gammalt avfall och glömma bort det, vi har ett långsiktigt ansvar inför kommande generationer, säger Gunilla Sellberg (M), styrelseordförande SÅAB, och Gun Eriksson (S), styrelseledamot i SÅAB tillika kommunfullmäktiges ordförande, i en gemensam kommentar.

− För oss är det viktigt att alla våra kommunala verksamheter och bolag tar ett långsiktigt miljöansvar. SigtunaHem äger ett vindkraftverk, kommunen ett annat, vi arbetar med inrättande av naturreservat, den nya gasfacklan är bara ett i raden av exempel på vad vi gör. Vi måste orka ta ett långsiktigt miljöansvar, säger Pierre Cengiz Edstrand (MP), miljökommunalråd.

Brista avfallsanläggning, som drivs av SÅAB, har tagit hand om och deponerat delar av kommunens avfall från 1984 till 2009. Därefter har arbetet huvudsakligen inriktat sig på slutåterställning av deponin. SÅAB driver även Sigtuna kommuns återvinningscentral på Brista.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083