BillerudKorsnäs vill aktivt minska matsvinnet
BillerudKorsnäs går med i SAVE FOOD, ett världsomspännande FN-stött initiativ mot livsmedelsförluster och matsvinn. Med smarta förpackningslösningar ger BillerudKorsnäs ett betydelsefullt bidrag till minskat svinn.
– Frukt och grönt är det område inom livsmedel som svinnet är som störst. Det gäller både i absoluta tal över det antal ton livsmedel som förstörs, i kapital i form av upparbetade kostnader som går till spillo och i miljöhänseende. Koldioxidavtrycket från odlade varor som transporteras långt för att aldrig konsumeras är mycket högt, säger Lars Broström, Commercial Director på Paccess, ett dotterbolag inom BillerudKorsnäs. Ungefär en fjärdedel av svinnet under långa transporter orsakas dessvärre av svaga förpackningar.
– Ett av problemen är att få aktörer i leveranskedjan tittar på helheten i transporten, man ser bara till sin egen del i leveranskedjan. Ofta används billiga förpackningslösningar som är anpassade för att hålla under den del i transporten som man själv har ansvar för.
Med starkt, nyfiberbaserat förpackningsmaterial och högpresterande lösningar kan BillerudKorsnäs bidra till minskat svinn. Som ett exempel har BillerudKorsnäs utvecklat den SoliQ™-märkta wellådan, som klarar de svåra och interkontinentala transporterna av frukt och grönt. SoliQ™ används bland annat vid transporter av druvor och citrusfrukter från Sydafrika till Europa. Fördelarna med SoliQ™ är tydliga över hela värdekedjan – för förpackningstillverkaren, odlaren och hela vägen till konsumenten. Med SoliQ™ har det förpackningsrelaterade svinnet gått ned radikalt. Det har lett till stora kostnadsbesparingar, minskad manuell hantering under leveranskedjan, samtidigt som leverantörens varumärke stärks, framför allt hos importörerna.
– Förutom hållbarheten är det viktigt att ha koll på temperatur och luftfuktighet när man utvecklar förpackningarna. För höga temperaturer och kondens är vanliga orsaker till att frukt och grönt förstörs under transporten, säger Lars Broström.