Lättare spåra dolda giftalger
Snart kan det bli lättare att spåra giftalger på mycket tidigt stadium. En ny metod gör det möjligt att spåra upp till 10 000 gånger lägre koncentrationer än vad som är möjligt idag.
Tidig upptäckt kan rädda liv och göra reningsinsatserna enklare och effektivare i framförallt varma miljöer som Afrika, Australien och södra USA där man hämtar sitt dricksvatten från dammar och vattendrag där algblomning blir allt vanligare. Även i Sverige förmodas älgar, hundar, fåglar och kreatur ha blivit sjuka och ibland också dött efter att fått i sig de farliga toxinerna.
Bakom tekniken står Lesedi Lebogang, doktorand i bioteknik vid Lunds Tekniska Högskola, som kom till Sverige från Botswana International University of Science and Technology i Palapye.
Att Lebogang hamnade i Lund beror på att här finns en biosensor. Hennes metod är en anpassning av den här grundteknologin, som går ut på att spåra oerhört små koncentrationer i vätskor, på vilken Lesedi Lebogang lyckats tillsätta antikroppskemikalier som spårar cyanobakteriens gifter.
När cyanobakterien spricker avger den en mängd olika toxiner som antikropparna kan reagera på vilket leder till att sensorn reagerar.
Lesedi Lebogang planerar att fortsätta forskningen hemma i Botswana. Tekniken är patent-skyddad i Sverige och kommer att finnas kommersiellt tillgänglig om något år.
Grundteknologin går förenklat ut på att sensorn snappar upp små biokemiska signaler som sedan förstärks och omvandlas till mätbara elektriska signaler. /Lunds universitet