Tillit viktigt för effekten av miljöåtgärder
Tilliten till politiska institutioner och till sina medmänniskor spelar roll för människors åsikter om vad som är effektiva miljöstyrande åtgärder.
När forskare velat förklara olika attityder till miljöpolitiska styrmedel har de tidigare fokuserat antingen på psykologiska orsaker, som individers grundläggande värderingar, eller utomliggande faktorer, som hur ett lands ekonomi utvecklas, skriver universitetet.
Niklas Harring från Göteborgs universitet har istället tittat på i vilken grad människors tillit till politiska institutioner och till medmänniskor spelar roll för vilken slags styrmedel de accepterar. I studien har han kunnat visa att i länder med korrupta politiska institutioner och där tilliten människor emellan är låg vill befolkningen hellre ha mer bestraffande och hårdare regleringar, höga böter på miljöförstöring exempelvis, än mer belönande styrmedel som ekonomiska incitament.
När det gäller ekonomiska styrmedel, som trängselskatter, skatt på drivmedel eller subventioner av miljöbilar, är det precis tvärtom. Människor är mer benägna att stödja sådana om de litar på de offentliga institutionerna och sina medmänniskor.
− En möjlig förklaring kan vara att människor bedömer att offentliga institutionerna kommer klara av att driva in exempelvis miljöskatter, och att andra inte kommer att försöka fuska med skatter och ersättningar, säger Niklas Harring.
Studien grundar sig på fyra enkätundersökningar, tre internationella och en svensk.