23948sdkhjf

Smart återvinning av gamla bananer

Civilingenjörsstudenter i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola har upptäckt att brunfläckiga bananer, vilka konsumenterna ratar, kan malas ner till ett mjöl.
Mjölet är lite sött och aromatiskt och kan ersätta vanligt vetemjöl i bakverk. Vidare är det glutenfritt.

Studenterna har även laborerat med andra möjliga användningsområden och tillverkat en pasta av mjölet. Eftersom mjölet är lite sött kan man också ha det som ett pulver, till exempel att strö över en fruktsallad och andra desserter, föreslår studenterna.

Tillverkningsprocessen består i att baner kokats, torkats och malts. Tillverkningsteknologin är inte avancerad, men det krävs en hel del frukt eftersom bananer till åttio procent innehåller vatten.

- Alternativet är ju att de slängs och då är det här bättre, säger studenterna och tillägger att skalet används till djurfoder men innehåller fiber som kan vara bra för människor också. /LTH

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063