Skräprapporten: Skräpet i havet kommer från land
Majoriteten av allt skräp som hamnar i havet kommer från land. Det mesta skräpet består av engångsprodukter, kommer ofta från vanliga konsumenter och är av plast. Det visar Skräprapport 2015: Nedskräpningen i Sverige som stiftelsen Håll Sverige Rent presenterar i dag.
– Det är framförallt på land som åtgärder mot nedskräpning i havet måste genomföras. Vår rapport visar att det mesta av skräpet i havet kommer från vanliga konsumenter, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. I havet är det sedan nästintill omöjligt att städa bort.
Det allra mesta av skräpet utmed den svenska kusten består av engångsprodukter, är av plast och kan härledas till konsumenter. Likadant ser det ut i Finland, Danmark och Norge, enligt en nyligen publicerad undersökning från Nordiska Ministerrådet.
Nedskräpningen i Sverige är enligt Håll Sverige Rent ett ökande problem och hänger troligen samman med den ökande konsumtionen i samhället. Skräp finns överallt, men mest skräp finns det där människor samlas. Få erkänner att de skräpar ner, men många upplever att nedskräpningen är något som ökar, enligt rapporten.
– Vi hoppas att regeringen nu stärker arbetet för minskad nedskräpning. Vi tror att mycket är vunnet genom att få människor att ändra sitt beteende och sluta att skräpa ner. Men det krävs även mer medveten konsumtion och förbättrad avfallshantering, säger Johanna Ragnartz.
Vår svenska västkust ett av de värst drabbade områdena i hela Europa. Havets ytvattenströmmar för med sig skräp från hela Nordostatlanten, och via en virvel i Skagerack spolas en stor del av skräpet upp på land. Hela 8 000 kubikmeter skräp hamnar på västkusten varje år.
Bottenlista: vanligaste skräpet på västkusten
1.Plastbitar
2.Plastförpackningar
3.Bomullspinnar
4.Förpackningar av kartong
5.Rep, snören och nät
6.Kapsyler och lock av plast
7.Plastflaskor
8.Engångsmuggar och –glas
(Enligt OSPAR-mätningar, se Skräprapporten 2015)