Danskar producerar mest sopor
Varje EU-medborgare slänger nästan ett halvt ton sopor per år, och värst är danskarna, visar Eurostats senaste sammanställning.
Bearbetningen av avfallet sker på olika sätt genom förbränning, materialåtervinning, kompostering, grävs ned (!) eller deponeras på en soptipp. Den vanligaste formen är än idag, enligt Eurostat, att avfallet grävs ned i jorden eller deponeras.
I länder som Tyskland, Sverige och Belgien grävs inga sopor ned medan man i Rumänien lägger nästan alla sopor på hög eller gräver ned dem. I hälften av EU-länderna dominerar deponering istället för bearbetning. EU:s kompostkungar är österrikarna medan slovenerna är de enda som återvinner mer än hälften av sina sopor. I Sverige förbränns hälften av avfallet.
Sedan toppåret 2002 har sopmängden inom unionen minskat med nästan nio procent. Det kan till viss del förklaras med den stora utvidgningen 2004 då åtta öst- och centraleuropeiska länder tillkom till unionen, och i dessa länder länder slänger man i genomsnitt mindre sopor.
Sedan 2007 har soporna minskat för varje år jämfört med 1990-talsnivåerna. En del av skillnaderna mellan länderna förklaras dock av vad som omfattas av definitionen "kommunalt avfall" i de 28 medlemsländerna.
Källa: europaportalen.se och Eurostat