23948sdkhjf

Miljögifterna har minskat över tid

Arbets- och Miljömedicin i Lund har under åren 2000-2013 genomfört fem studier för att undersöka hur halterna av flera miljögifter varierat över tid.
-Det är viktigt att veta hur miljögifter varierar över tiden för att kunna bedöma risker och införa åtgärder för att minska exponeringen, skriver Bo Jönsson, professor vid Arbets- och Miljömedicin i Lund i senaste utgåvan av Bulletin.

Arbets- och Miljömedicin har under åren 2000-2013 genomfört fem studier för att undersöka hur halterna av flera miljögifter varierat över tid. Bland de miljögifter som verksamheten studerat finns mjukgörare i plast (ftalater), miljögifter som finns i impregneringsmedel, köksredskap och vissa brandskum (perfluorerade alkylsyror (PFAA), samt de två av de långlivade klorerade ämnena (PCB och DDT).

För de senare har man sett en minskande trend sedan år 2000, men forskarna ser det ändå som anmärkningsvärt att man fortfarande kan mäta dessa ämnen i många unga personer, trots att de förbjöds i Sverige redan på 1970-talet.

För de flesta andra ämnen ser man också en minskande trend men man vet inte om dessa har ersatts med andra ämnen vilka inte studerats.

-Ett exempel på detta är att de ftalater vi mätte ser ut att minska medan andra ftalater enligt litteraturen ökar. Även bisfenol A verkar ha en minskande trend men hur exponeringen för andra bisfenoler ser ut återstår att se, skriver Bo Jönsson. /Arbets- och Miljömedicin i Lund
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109