23948sdkhjf

Gammalt bröd får nytt liv som biobränsle

Den 5:e juni fick Göteborg en ny etanolfabrik som gör fordonsbränsle av bullarna som blivit för gamla och chokladen som blev kvar i hyllan i livsmedelsbutiken. Bakom anläggningen ligger företaget Neot och drivmedelskedjan St1. SUEZ environnement i Göteborg har uppdraget att samla in produkterna och leverera till anläggningen.


Jonas Beiring, avdelningschef på SUEZ environnement i Göteborg:

– Vi hämtar utgånget bröd och annat som innehåller socker och stärkelse hos bagerier och livsmedelsbutiker i Göteborg med omnejd. Även godis som passerat bäst-före-datumet fungerar bra. Vi har varit i gång någon vecka och mött många glada miner hos kunderna när vi berättar att deras avfall får nytt liv som ekologiskt hållbart bränsle.

Den nya etanolfabriken kan producera fem miljoner liter bioetanol om året. Etanolen ingår som delkomponent i bensin och i bränslet E85.

Roger Sjöström, commercial and supply manager på Neot i Göteborg, säger så här om varför SUEZ fick uppdraget som insamlingsansvarig:
– När vi formade det här projektet ville vi ha en partner med kreativ förmåga att hitta nya lösningar, en logistik som fungerade över hela Sverige och konkurrenskraftig prisbild. SUEZ i Göteborg uppfyllde alla våra krav. Tillsammans har vi skapat något unikt som ger stor miljönytta.

Enligt Mårten Widlund, vd för SUEZ environnement i Sverige, är samarbetet med Neot/St1 strategiskt viktigt:
– Organiskt avfall är ett av våra fokusområden och vi är mycket stolta över att tillsammans med Neot/St1 kunna skapa mätbar skillnad för miljön. Som ett exempel kan jag nämna att 100 ton gammalt bröd kan processas till 25 000 liter etanol för fordonsbränsle. Detta är en lösning som kompletterar vår produkt Bio Simplex där livsmedelsbutiker på ett smart och enkelt sätt kan bidra till att återvinna matavfall som biogas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078