Modern kolmila utvärderad
En avhandling från Umeå Universitet visar att rostning av biomassa, s k torrefiering är ett effektivt sätt att framställa pellets av skogsavfall.
-Vi är den första forskargruppen som kan visa på fördelarna längs hela produktionskedjan i pilotskala vilket är ett stort steg mot industriell uppskalning, säger Martin Strandberg i ett pressmeddelande.
Strandberg har varit med och utvecklat en pilotanläggning för att undersöka kontinuerlig produktion av torrefierad biomassa. Vid torrefiering hettas biomassan upp till 240-350 grader Celcius i en syrefattig miljö. Processen kan liknas vid en modern, effektiv och kontinuerlig kolmila. I den stegvisa processen går det att styra produktkvalitet och utbyte.
Strandberg har i sin avhandling koncentrerat sig på att förädla flisad gran och hyggesrester från den svenska skogen, men resultaten har även visat sig lovande för t ex rörflen och eukalyptus.
Biomassans kemiska struktur förändras i torrefieringsprocessen och resultatet blir ett svart eller brunt biokol med högt energiinnehåll som kräver mindre energi vid malning. Resultaten visar att efter pelletering blir energidensiteten nästan dubblerad jämfört med kommersiell vit pellets. Dessutom verkar biokolet vara mindre fuktkänsligt och mer motståndskraftigt mot biologisk nedbrytning än obehandlat trä och vit pellets.
Avhandlingen ingår i Bio4Energy. I projektet ingår Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå och Luleå tekniska universitet, forskningsinstitut och ett omfattande industrinätverk. /Umeå universitet