23948sdkhjf

Vinst för Sörab

Avfallsbolaget Sörab redovisar en vinst på 12 miljoner kronor och har under 2014 gjort nyinvesteringar för drygt 30 miljoner kronor, bland annat genom markköp på Lidingö för att kunna bygga en ny returpark samt att man byggt en ny deponibotten och utbyggd reningsanläggning för lakvatten i Löt, Vallentuna.
- Sörabs ekonomi kan idag ses som en välmående "spargris". Den är fylld med pengar för alla framtidens åtaganden och kommande investeringar som företaget står inför. Vi hanterar "spargrisen" varsamt och ansvarsfullt för att bevara långsiktigheten i den, säger tf vd Johan Lausing. Vi ska under 2015 fortsätta att driva på utvecklingen av avfallshanteringen i våra ägarkommuner så att vi kan bidraga till en långsiktig och hållbar samhällsutveckling i norra Stockholm och i hela Sverige.

I årsredovisningen för 2014 går det att läsa att Sörab under förra året hanterat 300 000 ton avfall. Av detta avfall energi- eller materialåtervanns 98 procent, endast 2 procent deponerades. Under året har man också genomfört en rad pilotprojekt, bland annat ett i Upplands-Väsby där man tillsammans med Suez och FTI prövat att ha fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar för att undvika att detta avfall hamnar i soppåsarna. Varje år läggs cirka 30 000 ton förpackningar och tidningar i soppåsarna i Sörab-regionen. Detta felsorterade material beräknas kosta 15 miljoner kronor årligen att bränna upp.

Men också i Sollentuna har man genomfört projekt. Här har man utrett miljövinsterna genom användandet av olika typer av insamlingssystem av hushållsavfall i småhusområden. Sollentunaprojektet visar att ett av de insamlingssystem som lämpar sig bäst då det gäller hög återvinningsgrad och klimatpåverkande utsläpp är fastighetsnära insamling genom kärl som innehåller olika fack för olika former av avfall, vilka testats också i Upplands-Väsby.

Ett tredje projekt som Sörab genomfrt under 2014 är på Löt Avfallsanläggning i Vallentuna. Där man startat en nybyggd testanläggning för KBR (Kontinuerlig biologisk rening). Syftet med testanläggningen är att minska kväveutsläppet från vattnet i deponeringsanläggningen. Genom detta nya reningssteg har kväveutsläppen under året minskat avsevärt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079