Datorbaserat verktyg för bedömning av avlopp
Det finns cirka 700 000 enskilda avlopp i Sverige. Många av dem behöver åtgärdas. Med hjälp av ett GIS-baserat verktyg ser Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI, och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, stora möjligheter att bedöma reningsbehoven utifrån lokala förutsättningar.
I ett demonstrationsprojekt mellan JTI och SLU i samråd med ett stort antal forskare och experter inom områdena mark, vatten och småskalig avloppsteknik, har utgångspunkten varit att man borde ställa olika krav på avloppsreningen beroende på lokala förutsättningar.
Projektet har syftat till att visat hur man kan skapa ett nationellt verktyg med vägledande riktlinjer för att bedöma olika miljöskyddsnivåer. Genom att använda analyser i GIS, ett datorbaserat informationssystem som kan samla in, lagra, analysera och presentera geografiska data är detta möjligt.
Projektgruppen har med hjälp av GIS-analys tagit fram en karta över ett demonstrationsområde nordväst om Uppsala där risk för påverkan från enskilda avlopp illustrerats med färgkoder. Kartan användes sedan i en fallstudie där GIS-modellens riskbedömning jämfördes med bedömningar från åtta medverkande kommuner, vars bedömningar var mycket varierande eftersom olika bedömningsgrunder tillämpats.
Utmaningen för projektgruppen har varit att skapa en modell som på detaljnivå ger de kommunala handläggarna ett sakligt stöd för bedömning av påverkansrisk. I dag grundar många sina beslut på övergripande information från exempelvis vattenmyndigheterna. Denna information är användbar främst i regional skala.
De metoder och dataunderlag som har använts till modellen kan skalas upp så att de kan användas i hela landet, vilket skulle innebära att landets alla miljöinspektörer får tillgång till samma underlag. /JTI