23948sdkhjf

Nyutvecklad modell ska kategorisera skräp

En ny nordisk pilotstudie, där upplockat skräp från olika stränder analyserats, visar att det vanligaste skräpet på stränderna och i havet är plast och frigolit, och kommer främst från förpackningar och engångsföremål, främst från privatpersoner. En ny modell, utvecklad av Nordiska Ministerrådet, Håll Sverige Rent och andra orgainsationer, har nu tagits fram för att man ska kunna kategorisera skräpet ur ett produktperspektiv.
Syftet med kategoriseringen sägs vara att försöka hitta riktade åtgärder för att kunna begränsa nedskräpningen i havet.

- Studien visar att skräpet i havet till stor del kommer från vår tids konsumtion. En del av skräpet kommer troligen långt bortifrån, men trots att vi har en väl fungerande avfallshantering i de nordiska länderna hamnar även mycket av vårt skräp i havet, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

I samtliga nordiska länder är det främst plats och frigolit som hittas på stränderna. Förpackningar och engångsföremål är de vanligaste typerna av skräp på alla stränder. På den studerade stranden i Norge kom dock många förpackningar från fiske- och jordbruksindustrin samt förpackningar kopplade till transport av varor.

I rapporten identifieras tre högprioriterade åtgärder i det fortsatta arbetet mot nedskräpning:

* Kunskap - Det är viktigt att ta reda på vart skräpet kommer ifrån för att kunna hitta effektiva åtgärder. Därför bör alltid skräpets ursprung analyseras ur ett produktperspektiv när man mäter skräp på stränder.

* Politiska åtgärder - EU-kommissionens förslag om att producenter ska stödja förebyggande av nedskräpning och initiativ för strandstädningar bör genomföras i EU:s avfallsdirektiv. Åtgärder för det landbaserade skräpet bör vara i fokus, med tanke på att hela 80 procent av skräpet i havet kommer från land.

* Kommunikation - Att öka medvetenheten hos människor med hjälp av till exempel skräpplockarkampanjer, som är en effektiv och viktig del i det förebyggande arbetet mot marin nedskräpning.

Rapporten "Marine Littering and Sources in Nordic Waters", TemaNord 2015:524, Nordiska Ministerrådet. Rapporten finns för nedladdning på Håll Sverige Rents hemsida.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125