23948sdkhjf

Soppåsens väg från bord till jord

I en ny rapport från Avfall Sverige "Matavfallets väg från bord till jord" - följer man påsen med matavfall från hushållet hela vägen till åkermarken.
Rapporten beskriver vad som händer längs vägen och visar hur de olika momenten påverkar kvalitén samt vilka förluster som görs i olika steg. Målet är att ge en bättre förståelse för hela kedjan "från bord till jord" och ge en helhetssyn avseende biologisk återvinning där även kvalitetssäkring och förutsättningar för återföring av växtnäring vägs in.

Flera kommuner som har infört utsortering av matavfall har observerat att genom att hushållen börjar sortera ut matavfall så uppmärksammas de även på hur mycket avfall som verkligen slängs. Därmed skapas en större medvetenhet kring avfallsmängder och en strävan efter att minska dessa.

Hushåll med separat insamling av matavfall genererar mindre kärl- och säckavfall än de utan. Att förebygga matavfall är en viktig faktor för att komma högre upp i avfallshierarkin.

Avfall Sverige har även tagit fram en annan rapport med de erfarenheter som de svenska kommunerna har av att arbeta med kvalitetssäkring av källsorterat matavfall. Man kan konstatera att för att uppnå en bra kvalité krävs kvalitetssäkring i insamlingsledet. genom att hålla systemet levande motiveras hushåll och verksamheter att källsortera vilket samtidigt bidrar till en större andel av matavfallet kan samlas in separat för biologisk återvinning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066