Sopbilar som kan rädda liv
Återvinningsföretaget SUEZ i Nyköping har utrustat sin nya frontlastare för insamling av avfall med en hjärtstartare. Förarna på frontlastaren har fått utbildning i livräddning och kan agera om någon får hjärtstopp.
– Frontlastaren med hjärtstartare i hytten kommer att rulla cirka 5 000 mil per år i Sörmland. Den är ute i trafiken åtta timmar om dagen och vi besöker många industrier med mycket folk. Skulle någon få hjärtstopp hos våra kunder, eller när vi är ute i trafiken, är våra medarbetare redo att rycka in och försöka rädda liv, säger Fredrik Håkansson, avdelningschef vid SUEZ i Sörmland.
Inom SUEZ är säkerhetstänkandet väldigt viktigt. Man odlar en omtanke om både medarbetarna och medtrafikanterna ute på vägarna. Frontlastaren är utrustad med en tydlig dekal för att informera om att det finns en hjärtstartare ombord.
– Tidsfaktorn är viktig när det gäller hjärtstopp om olyckan är framme. Skulle vi råka vara på plats före räddningstjänsten kan vi kanske bidra till att rädda liv. Vi ska utvärdera detta försök om cirka ett år. Är erfarenheterna positiva är det möjligt att vi utrustar fler av våra fordon med hjärtstartare, säger Fredrik Håkansson.
FAKTA
• Varje år drabbas runt 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Behandling påbörjas på cirka 5 000. Årligen räddas omkring 500 människor till livet efter plötsligt oväntade hjärtstopp utanför sjukhus.
• Överlevnadschansen vid ett hjärtstopp mer än fördubblas om personen får hjärt- och lungräddning innan ambulansen kommer till platsen. Det visar en ny studie gjord vid Hjärtstoppcentrum vid Karolinska Institutet och Södersjukhuset.
• En hjärtstartare, även kallad defibrillator, analyserar hjärtverksamheten och kan skicka en elektisk stöt till hjärtat. Det är den enda effektiva hjälpen vid plötsligt hjärtstopp. Hjärtat får en omstart och kan få en normal rytm igen.
• SUEZ förare och arbetsledare på frontlastaren har gått en HLR-utbildning där man lär sig hjärt- och lungräddning.