Försök med källsortering i parker
Denna vecka har Stockholm stad inlett ett försök med källsortering i tre parker: Rinkebydalen, Bandängen och Rålambshovsparken. Syftet är att se vilken typ av system som ger störst mängd källsorterat skräp och mest skräp i rätt behållare. Målet är att skapa en svensk rekommendation för hur källsortering ska se ut i hela landet.
Just för Rålambshovsparken, som genom åren uppmärksammats för extrem nedskräpning i samband med picknick sommartid, lade Miljöpartiet de gröna en skrivelse 2012 om att införa källsortering.
– När stockholmarna både vill och behöver källsortera hemma och på jobbet så ska möjligheten till miljötänk finnas med även i på fritiden och i parken. Det ska vara enkelt att leva miljövänligt och vi ska kunna sortera vårt skräp där vi finns, även i stadens parker, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén.
Allt fler kommuner i Sverige arbetar med att erbjuda medborgarna möjlighet att källsortera på allmän plats, förutom den sortering som görs i hemmen via källsorteringsmoduler.
Stockholms stad arbetar sedan våren 2014 i ett projekt tillsammans med bland andra Malmö Stad, Göteborgs Stad, Naturvårdsverket, Returpack, FTI, Avfall Sverige, Helsingborgs Stad, Uppsala kommun och Håll Sverige Rent där ett underlag för en gemensam utformning av källsorteringsmodulernas inkasthål, bilder/pictogram, text och färgsättning tas fram.
Avsikten är att skapa förutsättningar för etablering av ett gemensamt system som kan antas, dels i de kommuner som ingår i projektorganisationen och därefter hos de övriga kommuner i landet som vill erbjuda ett enhetligt system för källsortering på allmän plats till sina medborgare.
Målet är att utforma en Svensk rekommendation, att samordna det formgivningsuttryck som ges för källsorteringsbehållarna vid sortering i hemmen, på returstationerna och för källsortering i exempelvis parker.
Detta bidrar till att invånare i Sverige – oavsett var de bor, arbetar eller uppehåller sig – ska känna igen sig i sorteringssystemet och enkelt kunna källsortera sitt avfall. Detta förväntas bidra till högre andel utsortering av avfallsfraktioner och därmed en ökad återvinning av avfall. Resultatet av detta är en resurseffektivare hantering av avfall vilket bidrar till ett mer hållbart samhälle.
Under 2015 kommer tre olika källsorteringssystem att sättas ut i tre av stadens parker. Syftet med försöket är att se vilken typ av system som får bäst resultat i mängd källsorterat skräp samt rätt typ av skräp i rätt behållare. Mätning av andel rätt sorterat skräp kommer göras under försöket.
De tre parker där Stockholm nu provar ut tre olika moduler för källsortering är:
Rinkebydalen , där många människor samlas sommartid för att umgås och äta picknick. Denna park är även fördelaktig utifrån konceptet Hållbara Järva.
Bandängen som är en parklek och ett utflyktsmål för många barnfamiljer där det också finns djur. Här samlas människor för att leka, umgås och ha picknick. .
Rålambshovsparken som genom åren uppmärksammats för extrem nedskräpning i samband med picknick sommartid.