Nya metoder för minskat virus i behandlad mat och avfall
Mat och biologiskt avfall som slakterirester och gödsel kan innehålla virus, vilket kan smitta till både människa och djur.
Spill och rester efter livsmedelsproduktionen är betydande i Sverige. Avfallet innehåller värdefulla näringsämnen som kan användas som gödningsmedel. Men det finns också risker, eftersom smittämnen kan följa med i produktionen av sådan gödsel.
Smittämnen som virus kan följa med hela livsmedelskedjan från jord och foderväxter, via köttdjur, slakt, paketering och distribution fram till tallriken. I sin avhandling menar Emmoth att det finns effektivare metoder för säkrare matprodukter och användning av biologiskt avfall som grund för gödsel.
-Metoderna bör anpassas efter vilka produkter som ska behandlas och vilka virus som kan tänkas ingå. Det handlar om metoder som värme, högt tryck och intensiva ljuspulser, eller att använda kemikalier som ammoniak eller organiska syror, som till exempel mjölksyra, säger Eva Emmoth.
I sin avhandling redovisar hon metoder för att säkra att ammoniak- och värmebehandling minskar förekomsten av smittämnen i biologiskt avfall i enlighet med EU-krav.
-När det gäller till exempel ett utbrott av fågelinfluensa så visar jag att ammoniakbehandling eller kompostering, under en given tid, ger en tillräcklig minskning av virus i fågelavfall.
En annan del av avhandlingen berör livsmedel från gris. Där visar hon hur nivå och tid för högtrycksbehandling minskar risken för olika typer av smittsamma virus. /SVA
Doktorand Eva Emmoth, SVA och SLU, har studerat metoder för att minska virussmitta som används i samband med mat- och avfallshantering. Foto: Mikael Propst/SVA