23948sdkhjf

Få kommuner vet vad nedskräpningen kostar

Bara tre av tio kommuner, 16 procent, har aktuella beräkningar av vad nedskräpningen i kommunen kostar. Och bara var femte kommun vet hur omfattande nedskräpningen är. Det visar en ny enkät som Håll Sverige Rent har genomfört bland Sveriges kommuner.
– Vår enkät visar att kommunerna inte tar nedskräpningen på allvar. Det är orimligt att så få har koll på vad nedskräpningen faktiskt kostar medborgarna, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rents enkät besvarades av 147 kommuner. Resultatet pekar på att nedskräpning inte är ett prioriterat område bland kommunerna. Bara tre av tio kommuner har en avsatt budget för att jobba förebyggande mot nedskräpning, och endast 19 procent har under det senaste året gjort skräpmätningar eller enkätundersökningar för att ta reda på hur stor nedskräpningen är.

Håll Sverige Rent har tidigare uppskattat den årliga kostnaden för nedskräpningen i Sverige till 2 miljarder kronor. Det baseras på schablonberäkningar från The Clean Europe Network.

– Det finns några kommuner som klokt nog satsar på att få människor att inte skräpa ner i stället. De kommuner som förebygger nedskräpning får förutom trivsammare och tryggare gator och torg också resurser över till annat, säger Johanna Ragnartz.

Den 19 november utses årets Håll Sverige Rent-kommun för sjätte året i rad. Utmärkelsen kommer att gå till den kommun som toppar Håll Sverige Rents Skräpindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning, där den nya enkätundersökningen är en del.

Enkäten skickades ut till samtliga 290 kommuner i Sverige under oktober 2015. 147 kommuner svarade, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 51 procent.

Fem åtgärder för att minska nedskräpning i en kommun

1.Skapa en organisation med tydligt utpekat ansvar för att driva arbetet och som underlättar samarbete över förvaltningsgränser.

2.Kartlägga och mäta nedskräpningen, för att kunna följa utvecklingen, utforma åtgärder och utvärdera insatser.

3.Sätta upp mål och åtgärder, bland annat att involvera barn och ungdomar i förskolor och skolor, anordna skräpplockardagar och samverka med lokala näringsidkare.

4.Kommunicera arbetet med kommuninvånarna och utbyta erfarenheter med andra kommuner.

5.Sätta upp en budget för det långsiktiga förebyggande arbetet.

Källa: Håll Sverige Rent och Naturvårdsverket
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064