23948sdkhjf

Ny saneringsmetod testas i Svärtträsk

Pengarna räckte inte för att sanera de bägge övergivna gruvorna i Blaiken och Svärtträsk. Så staten tog över saneringsansvaret för Svärtträsk och testar nu en helt ny metod. Att låta det giftiga gruvslammet självfrysa under vintern som en naturlig avvattningsåtgärd.
Mätningar vid Svarträsk har visat höga halter av giftiga metaller, framför allt zink, i vattendrag i närheten.

Gruvan öppnades av gruvbolaget Scanmining 2006 och verksamhet bedrevs till 2008, då företaget gick i konkurs. Lappland goldminers tog då över brytningen, men hann inte börja bryta något innan även de gick i konkurs 2012.

I samma gruvportfölj fanns Blaikengruvan, dit malmen transporterades för fortsatt bearbetning i anrikningsverket. Efter konkurserna stod det dock klart att avsatta saneringspengar inte skulle räcka.

Från den Blaikengruvan läcker giftigt slam ner i den närbelägna sjön. Tidigare i höstas gjorde länsstyrelsen en åtalsanmälan för miljöbrott, riktad mot Lappland Goldminers konkursbo. Efter överläggningar tog staten över ansvaret för saneringen av Svärtträskgruvan. Kostnaden beräknas bli 70 miljoner kronor.

Företaget Cliffton har de anlitats för att göra ett avvattningsdike från dagbrotten förbi de anlagda terrasserna och ner till sedimentationsbassängen. Allt framtida förorenat vatten ska rinna i det här diket ner till reningsanläggningen.

På terrasserna har redan de första så kallade geotuberna fyllts. Gigantiska strumpor i tjock väv som ska fyllas med det giftiga slammet från sedimentationsbassängen. Ett flockningsmedel ska även tillsättas så att partiklarna fälls ut på botten.

Under vintern ska innehållet självfrysa och under våren, när isen tinar, kommer vattnet att blöda igenom väven. Kvar blir ett fastare zinkhaltigt slam. Tekniken har använts i exempelvis Kanada, men aldrig i Sverige.

I dagsläget har man inte tagit beslut om tuberna ska ligga kvar ytterligare ett år, eller om man kan skära upp tuberna och gräva bort slammet. Boliden är tillfrågat om dem kan ta hand om zinkslammet, men just nu har de fullt med zinkslam som de själva behöver ta hand om.

Om så är fallet även till våren kommer det zinkhaltiga slammet att placeras i en egen cell i ett av de två dagbrotten.

När saneringen kommer att vara klar är i dagsläget oklart. Den ursprungliga planen var att det skulle vara klart under 2017.

Klart står dock att sedimentationsdammen ska vara färdigmuddrad nästa säsong. När allt annat är klart kan det bli aktuellt med en sista muddring innan dammen rivs. /processnet.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064