23948sdkhjf

Samarbetsavtal underlättar läkemedelsinsamling

Gamla läkemedel är apoteken skyldiga att samla in, men det gäller inte förbrukade sprutor och kanyler. Det är kommuneras uppgift att ta hand om. För att göra det enklare för konsumenterna att göra rätt har många av landets kommuner tecknat samarbetsavtal med apoteken.
Många vänder sig ändå till apoteken med sina gamla kanyler och sprutor, vilket känns logiskt eftersom det är där man lämnar tillbaka gamla läkemedel. Men sprutor och kanyler ingår inte i producentansvaret för läkemedel, något branschorganisationen Avfall Sverige länge förespråkat att de bör göra. För att göra det enklare för konsumenterna att göra rätt har många av landets kommuner tecknat samarbetsavtal med apoteken. Samarbetsavtalen går ut på att kommunerna tecknar avtal med apoteken där dessa åtar sig att samla in sprutor och kanyler från hushållen. Sedan tidigare finns en mall för samarbetsavtal vilken nu Avfall Sverige låtit uppdatera.

- Samarbetet är viktigt eftersom det förenklar för människor och gör att fler sprutor och kanyler kan samlas in. Sprutor och kanyler kan innebära en risk om de inte hanteras rätt och det är därför viktigt att de tas om hand på ett säkert sätt, säger Britta Moutakis, Avfall Sveriges rådgivare för farligt avfall. Att slänga kanyler i säck- och kärlavfallet kan innebära en arbetsmiljörisk för renhållningspersonalen. Detta gäller även om de förpackats i någon typ av behållare. Lösa sprutor och kanyler i avfall innebär en oacceptabel risk för stickskador för personal i avfallsbranschen när avfallet ska hanteras. Det gäller till exempel när avfallet ska samlas in, vid sorterings- och återvinningsanläggningar.

Förutom mallen har också erfarenheter från ett tjugotal kommuner och tre av Sveriges apotekskedjor sammanställts i en nyligen framtagen rapport från Avfall Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063