Matsvinn blir dryck och marmelad
Frukt som skulle bli till matsvinn kommer istället bli dryck och marmelad under ICA:s eget varumärke. I samarbete med Helsingborgsbaserade Rescued Fruits kommer frukt från ICA:s lager som annars skulle slängas istället bli fruktdryck och marmelad under eget varumärke.
- Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda våra kunder en marmelad och dryck som är gjord på räddad frukt. Att ta tillvara matsvinnet är en viktig fråga och det här är ett bra sätt att göra det på, säger Kerstin Lindvall, chef Corporate Responsibility, ICA Sverige.
Samarbetet med Rescued Fruits gör det möjligt att förädla den frukt som annars skulle gått förlorad. De utgår från vad som finns att tillgå och tillverkar goda produkter istället för att bidra till matsvinnet. Detta ger en smartare, mer resurseffektiv matproduktion och konsumtion som är mer klimaträtt, menar ICA.
- Resultatet blir ett spännande och ganska charmigt sortiment eftersom smakerna helt beror på vilken sort som rädda för stunden. Produktionen bestäms utifrån råvaran och kombineras med smaker därefter - ett parti väldigt syrliga äpplen blandar vi gärna med ingefära till exempel. Oftast blir det en härlig blandning av olika sorter och det är också det som blir den godaste äppelmusten, säger Cecilia Larsson, grundare av Rescued Fruits.
Till en början kommer följande produkter att finnas: ICA Räddad Päronmarmelad med Ingefära 135 g, ICA Räddad Äppelmust Naturell, ICA Räddad Äppelmust Kanel, ICA Räddad Äppelmust Ingefära.