23948sdkhjf

Internationell glastillverkare miljonsatsar i Sverige

Ardagh Group har beslutat om en investering på hela 250 miljoner i sin svenska fabrik i Limmared. Att satsa på Sverige och Limmared sägs vara ett strategiskt beslut som bland annat handlar om säker råvaruförsörjning av svensk glaskross där Sverige är världsledande.
En viktig anledning till att Ardagh väljer att investera i Sverige är den stabila tillgången av glaskross (återvunna glasförpackningar) som finns i Sverige. En allt högre grad av råvaran vid glastillverkning består av återvunnet glas. Det är Svensk Glasåtervinning i Hammar som ansvarar för att samla in och återvinna alla glasförpackningar som sätts på den svenska marknaden och som sedan förser Limmared med den värdefulla glaskrossråvaran.

Limmareds glasbruk i Västra Götaland grundades 1740 och är idag landets enda förpackningsglasbruk.

- För oss är det extremt viktigt att ha en säkrad och stabil råvaruförsörjning. Glaskrossen har många fördelar, dels kan den återvinnas hur många gånger som helst utan att förlora sina egenskaper. Dessutom krävs det 20 procent mindre energiåtgång vid produktionen än när man utgår från jungfruliga råvaror. En ytterligare vinst är att koldioxidutsläppen blir lägre. Närheten till våra kunder gör även att det blir minsta möjliga miljöbelastning i form av transporter jämfört med att importera glasförpackningar från utlandet, säger Bo-Lennart Nilsson, vd för AGL AB.

Att Sverige är så framgångsrikt på återvinning av glasförpackningar förklaras av tre huvudfaktorer; samspelet mellan hur duktigas landets invånare är på att källsortera glas, hur insamlingsstrukturen i Sverige ser ut och den industriella återvinningsprocessen. producentansvarförordningen innebär att producenter av glasförpackningar ansvarar för att samla in och återvinna förpackningar som sätts på den svenska marknaden. Detta arbete utförs av Svensk Glasåtervinning, SGÅ, där 200 000 ton glas hanteras varje år. Vid sin anläggning i Hammar utvecklar man processen och tekniker hela tiden och i juni förra året investerade man 15 miljoner i fabriken.

- Tack var de system vi har idag har vi lyckats skapa ett fantastiskt cirkulärt system där avfall blir en attraktiv råvara. Och där Sverige blir världsbäst på återvinning, vilket är något vi bör vara stolta över. Den svenska glasåtervinningen är nog ett av de bästa exemplen på cirkulär ekonomi, säger Hans Standár, vd på SGÅ.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062