23948sdkhjf

Efter år av utredningar - nu startar saneringen

Efter 20 års utredningar och undersökningar kommer saneringsarbetet i Oskarshamns hamnbassäng äntligen starta efter sommaren. Arbetet väntas pågå fram till 2019, då hamnbassängen ska vara färdigmuddrad och massorna lagda för att slutförvaras på den stora deponi som är byggd alldeles utanför Oskarshamn.
I hamnbassängen finns idag 30 ton arsenik, 200 ton bly, 3 ton kadmium, 300 ton koppar, 500 kilo kvicksilver dessutom nickel, zink, och PCB. Naturvårdsverket bekostar merparten av saneringen (85 procent) medan Oskarhamns kommun står för fem procent och Saft AB (som har en ansvarsdel) bekostar resterande 10 procent. Själva saneringen av hamnen är den största som Naturvårdsverket någonsin gjort i Sverige.

Arbetet kommer att ta flera år och kosta över en halv miljard kronor och bli den hittills största marksaneringen i Sveriges historia.

Till SVT Nyheter säger kommunens beställarombud Bodil Liedberg Jönsson om prislappen:

- Det är värt det, det tycker jag. Oskarshamns hamnbassäng är förmodligen den största källan för dioxiner. Och det är ju dioxinerna idag som gör att man till exempel inte får sälja strömming eller lax från Östersjön nere i Europa. Vi har för höga dioxinhalter i fisken och det påverkar ju hela ekonomin för fisket och för nationerna runt om Östersjön egentligen, säger hon.

När hamnen väl är sanerad och färdigmuddrad kommer mängden massor att uppgå till 500 000 kubikmeter, vilket kan sättas i relation till Globen i Stockholm som är på 600 000 kubikmeter.

Källa: SVT.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11