23948sdkhjf

Sopbilsförares arbetsmiljö undersökt i ny studie

Sopbilsförarens arbete kräver god fysisk kondition och goda nerver, visar en forskningsstudie utförs av Arbetshälsoinstitutet i Finland. Förarnas arbete försvåras av störningar och problem, som medför risker för både hälsa och säkerhet. Varken förarna eller deras arbetsgivare kan dock ensamma få ordning på situationen.
Här har fastighetsägarnas insatser stor betydelse. De kan genom enkla åtgärder som gäller sopkärlens placering, användning och underhåll bidra till att förbättra förarnas arbetssäkerhet.

- Varje fastighetsägare kan underlätta sopbilsförarnas arbete och förbättra deras säkerhet genom att se till att kärlen är rätt placerade, att de används på rätt sätt och att området omkring dem är skottat och sandat, säger specialforskare Pia Perttula, vid Arbetshälsoinstitutet.

- Bristerna på den egna insamlingsplatsen kan verka små, men man får annat perspektiv på saken när man beaktar den kumulativa effekten av all de brister som förarna stöter på under en arbetsdag, menar expert Vuokko Puro. Kommunala sophanteringsbolag kan ge råd och hjälp i frågor som gäller anskaffning och placering av sopkärl. De kan också informera om ortens avfallshanteringsregler, säger han.

En sopbilsförare kan under ett arbetspass komma att tömma upp till 350 sopkärl. Han/hon kan också stiga upp och ner från förarhytten mer än hundra gånger per dag. Mer än en fjärdedel (26 procent) av de förare som medverkade i undersökningen uppgav att de under de tre senaste åren har råkat ut för en eller flera arbetsplatsolyckor. Över 40 procent uppgav att de råkar ut för risksituationer i sophanteringen varje vecka. Ett mjukt eller ojämnt underlag försvårar arbetet. Alla trösklar, eller trappsteg, oavsett hur låga de är, medför tunga lyft. Också branta ramper är farliga ställen.

Studien presenterar 10 råd som underlättar sopåkarnas arbete:

* Var och en kan förbättra sopåkarens arbetssäkerhet och underlätta deras arbete genom små åtgärder, som gäller sopkärlens placering, påfyllning och underhåll.

* Sopbilsförare som arbetar mitt i trafiken bör få göra det i fred. Undvik onödiga omkörningar.

* Placera sopkärlet på ett ställe som sopbilen lätt kan nå.

* Se till att dragvägen är fri från trösklar och trappor och att underlaget är jämnt och inte gropigt eller mjukt.

* Se till att sopkärlets greppkant är hel och att hjulen rullar lätt.

* Minska risken för halkolyckor genom att skotta bort snö från sopkärlet och marken omkring det.

* Se till att rätt avfall läggs i rätt sopkärl.

* Slå in dammande avfall i tättslutande omslag, innan du slänger det i kärlet.

* Använd inte sopskjulet som förrådsrum, utan förvara endast avfall där.

* Se till att inga hundar rör sig fritt på sophämtningsstället.

Arbetshälsoinstitutets tvååriga forskningsprojekt om resiliensfrämjande i avfallsinsamlingsbranschen har utrett återkommande risker, störnings- och problemsituationer i sopbilsföraryrket. Projektet har samarbetat med två finska avfallsentreprenörer, Lassila & Tikanoja och RenoNorden. Det har finansierats av Arbetarskyddsfonden och Europeiska SAFCRA-nätverket för främjande av forskningssamarbete på området för industriell säkerhet.

Foto: Malin Folkesson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08