23948sdkhjf

Miljonstöd till ny process för batteriåtervinning

Mistra satsar åtta miljoner kronor för att förbättra återvinningen av alkaliska batterier. Projektet, som drivs av Swerea MEFOS, är ett av sex delprojekt som ingår i andra omgången av forskningsprogrammet Mistra Closing the Loop.
Av 3500 tån sålda alkaliska batterier samlades under 2013 cirka 2400 ton in - det motsvarar omkring 70 procent. Statistiken placerar Sverige i EU-topp när det gäller batteriinsamling. Men det räcker ändå inte som underlag för en storskalig återvinningsanläggning. Målsättningen med projektet "Environmental Battery Recycling" är därför att skapa en enkel och billig återvinningsprocess anpassad för mindre företag, berättar projektledaren Guozhu Ye, vid Swerea MEFOS i Luleå.

- Ambitionen med projektet är att överbrygga gapet mellan batteriinsamlingen och den mer storskaliga metallurgiska industrins behov, säger han.

Projektet som nu får stöd, bygger på en idé om att i en särskild reaktor kontrollerat och selektivt förånga de olika metallerna i batterierna. Processen kommer att optimeras på laboratorium men också testas i pilotskala på Swerea MEFOS. Återvunnet material inom projektet kommer dessutom att skeppas till de olika industriella samarbetsparterna för fullskaliga test.

En utmaning blir att inte bara återvinna zink utan också batteriernas innehåll av mangan, som idag hamnar på deponi. En annan utmaning blir också att hantera de oönskade föroreningar som finns i batterierna.

- Kvicksilver är relativt lätt att separera. En viktig vetenskaplig utmaning blir att lära oss att optimera processen för att också få bort kadmium, säger Ye.

Den zink och mangan som återvinns i processen är tänkt att användas för produktion av nya batterier, i ett slutet materialflöde. Om projektet blir lyckosamt kommer processen att leda till att 80 procent av materialet i de insamlade batterierna återvinns. Det är betydligt bättre än de 50 procent som EU:s batteridirektiv ställer upp som mål.

Förutom Swerea MEFOS ingår också en rad andra företag, bland andra den svenska zinkproducenten Boliden, det finska batteriåtervinningsföretaget Isologistics, samt franska Eramet, i projektet.

Guozhu Ye, har tidigare lett bland annat forskningsprogrammet Stålkretsloppet (2004-2012) projektet VILD, som tog fram en ny metod för att återvinna vanadin ur slagg från stålverk.

- Vi lärde oss mycket i Stålkretsloppet av att jobba tillämpat med industriella samarbetsparter. Vi arbetar på liknande sätt i det här projektet.

Ye är mycket nöjd med att ha fått stöd av Mistra till det här projektet:

- Mistra är en av de bästa finansiärerna av forskningsprojekt inom återvinning, med en väldigt bra internationell utvärderingskommitté.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078