Teknisk lösning ska möjliggöra fosforåtervinning från slam
I ett gemensamt konsortium ska Umeå Universitet, Luleå Universitet, Sandviken Energi och Andritz arbeta för att hitta en teknisk lösning för att kunna återvinna fosfor från avsloppsslam.
En global utmaning vi står inför är att fosfor, som är en ändlig resurs, håller på att ta slut. En del tror att den inte varar mer än 50 år till. Oavsett vilket så blir den mineralbaserade fosfaten sämre och sämre, med mer innehåll av tungmetaller. Det är därför angeläget att ta hand om den fosfor som idag inte återvinns.
Professorerna har nu hittat partners som ska göra det möjligt att omsätta forskningen till nyttiggörande i verkligheten. En teknikägare i Andritz, ser en global marknadspotential i om- och tillbyggnad av befintliga förbränningsanläggningar samt Sandviken Energi som vill undersöka möjligheten att återvinna fosfor. Idag deponerar Sandviken Energi sitt avloppsslam vid en avfallsanläggning men söker alltså nu andra alternativ för framtiden.
- Vi ser det bara positivt att kunna bidra till en miljöinsats. Projektet ska visa huruvida det är möjligt att pelletera och hygienisera slammet från avloppsreningsverket i Sandviken för att därefter förbränna det vid vårt kraftvärmeverk. Och se om det är möjligt att återvinna fosforn på det sättet, säger Håkan Bergsten, VA-chef på Sandviken Energi.
- Vi har gjort teknoekonomiska studier som visar att det går att få bra ekonomi i fosforåtervinning från slam. Intäkterna kan komma från tre håll, att sälja handelsgödsel, intäkter från fjärrvärmeleverans samt intäkt för mottagning och kvittblivning av slam, menar Marcus Öhman.
Eftersom möjligheten att deponera avloppsslam vid Forsbacka avfallsanläggning upphör inom några år, måste Sandviken Energi se över möjligheterna som finns beträffande omhändertagande av avloppsslam från avloppsreningsverket. Avloppsslam innehåller relativt stora mängder fosfor som är en ändlig resurs där nationella krav om återvinning är att vänta.
- Hanteringen av slam är ett nationellt problem, men återvinningen av fosfor är ett internationellt behov, säger Håkan Bergsten. Vi tycker att det är ett intressant forskningsprojekt och det är klart att vi vill vara med och bidra i en så viktig fråga som återvinning av fosfor. Lyckas det här så är det en internationell framgång, menar Bergsten.
- Projektet tittar på att förbränna hygieniserat och pelleterat slam. Det är då rent och i princip som att förbränna vilken pellets som helst, säger Göran Panth, affärsområdeschef för Kraft och Värme på Sandviken Energi.
Tidigare och pågående forskning har finansierats av Bio4Energy, Vetenskapsrådet, Formas, Energimyndigheten, Svenskt Vatten och det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.