23948sdkhjf

Gymnasieelever belönade med Stena Circular Economy Award

Intresset för hållbarhetsfrågorna är starkt i landets skolor, det kan man konstatera efter att 18 gymnasieelever runt om i landet  i samband med skolavslutningarna tilldelades Stena Circular Economy Award.
- Det finns ett stort engagemang för frågor inom hållbarhet och cirkulär ekonomi bland landets gymnasieelever. Det syns tydligt på nomineringarna vi fick in till Stena Circular Economy Award. Som chef för forskningen i Nordens största återvinningskoncern känner jag mig trygg inför framtiden, många elever har både kunnandet och viljan, säger Christer Forsgren, miljö- och teknikchef på Stena Metall-koncernen, tillika adjungerad professor i industriell materialåtervinning vid Chalmers Tekniska Högskola.

Den elev som tilldelas SCEA har av juryn bedömts ha potential att vara med och driva omställningen till cirkulär ekonomi, där vi hushåller bättre med begränsade resurser och där återvinning och återanvändning har stor betydelse.

- Varje år återvinner Stena Metall-koncernen fem miljoner ton avfall från samhället. Återvinning är ett kraftfullt bidrag till en mer cirkulär ekonomi men det finns såklart även andra områden som vi vill premiera med utmärkelsen. Det kan gälla en ny miljöanpassad produkt, en lönsam affärsmodell eller effektiv kunskapsöverföring. I en cirkulär ekonomi samverkar olika discipliner, menar Forsgren.

Bland de 18 elever som får Stena Circular Economy Award, finns till exempel fyra elever på Hagagymnasiet i Norrköping. Tillsammans har de tagit fram en pysselbok med hållbarhetstema för barn. Aktiviteterna i boken ska stimulera barn att själva utveckla sina egna tankar om hållbarhet ur olika perspektiv.

- Det här är ett av många lysande exempel bland årets nomineringar. Jag vill ge ett stort grattis till alla stipendiater, och ett stort grattis till oss alla att vi har gymnasieelever som tar sikte på en mer hållbar framtid, säger Christer Forsgren.

De som tilldelas stipendier är:

Tre elever på Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn har tagit fram, designat, tillverkat och sålt en produkt, en braständare, bestående av återvunnet material.

En elev på Hagagymnasiet i Borlänge, har bland annat utfört ett förtjänstfullt arbete med att öka förståelsen för avfall, resurshantering och en hållbar konsumtion. Han har bidragit till att öka intresset för hållbar utveckling och miljöfrågor genom att vara en representant för sin skola på Miljötinget två år i rad.

Fyra elever på Hagagymnasiet i Norrköping som skapat en barnbok med aktiviteter som på ett pedagogiskt och roligt sätt stimulerar barn själva utveckla sina tankar om hållbarhet ur många perspektiv.

En elev på Karlfeldtgymnasiet i Avesta har genom eget arbete samlat in pengar för att studera och skriva ett arbete om ett hållbarhetsprojekt i södra Indien.

Fyra elever på Viktor Rydberg Gymnasium i Djursholm har lanserat en app baserad på tankar och idéer kring cirkulär ekonomi.

Fem elever på Viktor Rydberg Gymnasium, Djursholm, här har eleverna bidragit genom sitt UF-företag till en cirkulär ekonomi genom att sälja cyklar till sin målgrupp endast om de lämnar in en cykel i utbyte. Denna cykel lämnas till nyanlända flyktingar i ett samarbete med Fryshuset.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11