Fyra miljoner till vattenrening
Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material satsar 4 miljoner kronor på att utveckla ny, miljövänlig vattenreningsteknik som bygger på slagg från ståltillverkning.
- Målet är att slagg ska bli ett miljövänligt sätt att rena vatten och stärka konkurrenskraften för de företag som kan tillverka slagg med rätt egenskaper och göra dem tillgängliga på marknaden,, säger professor Gunno Renman, KTH.
I forskningsprojektet Minrent ingår tio industriföretag som täcker hela värdekedjan från stål- och slaggtillverkare via filter- och reningsanläggningstillverkare och VVS-företag till reningsverk och återvinningsföretag. Därutöver deltar forskare från Luleå tekniska högskola, Örebro Universitet och KTH.
Att slagg från ståltillverkning teoretiskt kan binda föroreningar och därmed rena vatten har varit känt länge. I ett tidigare projekt lyckads forskare utveckla tekniken att få slaggen att binda föroreningar som fosfor, och metaller i vatten till en sådan nivå att det nu är dags att gå till full skala.
Den totala budgeten för projektet är drygt tio miljoner kronor, utöver de fyra miljoner från programmet satsar företagen inom Jernkontorets teknikområde ”Restprodukter” en halv miljon kronor. Övrig finansiering utgörs av de deltagande företagens naturainsatser.